Call us: +39 091543506

Første retter

Friske råvarer er yderst vigtige i siciliansk madkavning

Hvad første retter angår, er det stadigvæk muligt at finde egnsbestemte retter: i Palermo kommer pasta con le sarde (pasta med sardiner) ind på førstepladsen, tæt fulgt af sformato di anelletti (ringformet pasta med kødsovs, bagt i ovn). I Catania er den førende første ret uden tvivl pasta alla Norma (pasta med tomatsovs, stegte auberginer og saltet ricottaost), opkaldt efter Vincenzo Bellinis mesterværk. Endnu en siciliansk berømthed, Pirandello, har lagt navn til en spaghettiret med tomat og tumaost i hans hjemby, Agrigento.

I Trapani har retten couscous fra den arabiske domination af øen overlevet adskillige århundreder. Mere end en første ret er det faktisk et helt måltid: det er dampkogt semulje, serveret med fiskesuppe, grøntsager og kød. I Messina må man prøve sciusceddu, en herlig suppe med små kødboller og ost, medens man i Caltanissetta bør smage de lækre cavateddi (en helt speciel form for pasta).

Cous cous

Couscous som den laves i Trapani

Til pasta kan man lave meget udsøgte sovse, men også meget enkle: pasta c’anciova (med ansjoser) er f. eks. såre simpelt, ligesom pasta a picchi pacchi, dvs. med rå tomater og basilikum. Der er i øvrigt rigtig mange sovse med grøntsager. En af de rigtig gode er frittedda, lavet med artiskokker, hestebønner og ærter. En hurtig ret er den du får opskriften til her ved siden af: Speghetti aglio, olio e peperoncino (spaghetti med hvidløg, olie og chili, sund og klar på få minutter.

Opskrifter

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Pasta er helt sikkert den mest kendte italienske ret, og den kan tilberedes på utroligt mange måder. Opskriften her er meget enkel og hurtig – en ret man plejer at lave, når man skal skynde sig lidt med madlavningen. Du skal dog passe meget på, at hvidløget ikke brænder på, da dette vil ødelægge retten fuldstændig. Det er også vigtigt, at spaghettien hældes i saucen lige så snart vandet er hældt fra, ellers risikerer du, at de klistrer sammen.

400 g spaghetti
2 fed hvidløg
1 lille pikant chili
1 dl ekstra jomfru olivenolie
persille, salt

Fyld en stor gryde med vand, tilsæt salt og bring det i kog. Put spaghettien i. Mens spaghettien koger, hælder du olien i en pande (den skal være stor nok til at kunne indeholde pastaen) og kom den pressede eller hakkede hvidløg heri. Varm op ved svag varme. Hak chilien i små stykker og kom den i panden. Sluk for ilden når hvidløget har fået en svag gylden farve. Hæld spaghettien i et dørslag og ryst det godt, så alt vandet drypper fra (gem dog lidt i en lille skål: Det kan hældes i spaghettien, hvis den klistrer sammen). Vend spaghettien på panden i et halvt minut, krydr med finthakket persille og server straks.

Vil du bestille en tur til Sicilien? Skriv til os