Palermo

Katedralen i Palermo
Katedralen i Palermo
Monumenter

Fønikerne
Palermo blev grundlagt af fønikerne, ca. 800 år f.Kr., lige ved havet. Af denne første by er der i dag kun få ruiner tilbage ud over byplanen, som har været kopieret igennem århundreder: en lang gade, der fra havet går til den lave bakke, hvor regeringsbygningen stadig ligger.

Sicilien del af det romerske imperium
Den var base for kartaginienserne og senere for romerne. Også fra romersk tidsalder er der kun få spor tilbage, selv om det var et blomstrende bystyre. Byen lå langt fra imperiets centrum og endnu længere væk i forhold til Konstantinopolis, så Sicilien blev en lille del af det Østromerske Rige.

Araberne erobrer Palermo
I 831 faldt Palermo efter ét års belejring i arabiske hænder. Dette blev begyndelsen til et nyt liv for byen, der i løbet af få år voksede op til en storby og på grund af sin pragt at sammenligne med Cordova og Kairo. Palæer, moskéer og storslåede parker blev grundlagt i denne “Vestens Medina” med slanke minareter, der stod mod horisonten. Byen, som blev kaldt Balarm, var hovedstad i det sicilianske emirat og siges at have haft 300.000 indbyggere.

Normannernes herlige periode
I 1061 startede Robert Guiscard med sin normanniske hær erobringen af Sicilien, og elleve år efter nåede han til Palermo. De nye herskeres komme betød dog ikke den arabiske kulturs forfald, tværtimod. Skønt normannerne på den ene side rev moskéerne ned, så brugte de på den anden de arabiske arkitekter til bygningen af deres herlige palermitanske palæer. Selv om de tog herredømmet over hele Sicilien, så overlod de dog administrationen til de dygtige islamiske embedsmænd. Under Roger II, den første sicilianske konge, nåede Palermo sit højdepunkt, som hovedstad i det normanniske rige. Byen var centrum for en livlig handel mellem Orienten og Occidenten, og fra alle lande strømmede adelige, handelsmænd og eventyrere til denne rige stad og til det strålende hof. Palæer og kirker i arabisk-normannisk stil blev bygget og er den dag i dag de vigtigste attraktioner i Palermo. I 2015 blev de indskrevet på Unescos liste over verdens kulturarv.

Frederik den Anden, Verdens Under
Denne storhedstid fortsatte under Frederik den Anden af Schwabien, der gjorde Palermo til datidens største kulturcenter. Aldrig senere nåede Palermo en lignende glansperiode, selv om den under det spanske herredømme blev beriget med adskillige barokke bygninger.

La belle Epoque
Et glimt af fortidens storhed kom tilbage til byen i begyndelsen af det 20. århundrede, da Palermo levede sin Belle Epoque takket være en gruppe forretningsmænd, som bragte et pust af modernitet, og som ud over det økonomiske også hævede det kulturelle og kunstneriske niveau.

Palermo, hovedstad pA Sicilien
Fra 1946 er Palermo hovedstad i den autonome region, Sicilien. Det er en moderne by med ca. 730.000 indbyggere og rig på monumenter fra alle tidsaldre.

Oplandet
Palermo og dets opland ligger i den nordlige del af Sicilien, ud til den tyrrhenske kyst, og provinsen strækker sig langt ind i landet med bakker og bjerge. Kysten er smukt afvekslende, med både strande og klippeudhæng. Over hele området er der store og små byer (bl. a. Bagheria, Cefalù, Gangi, Monreale, Piana degli Albanesi) som alle har noget at byde på, hvad enten det er monumenter, smukt landskab eller gamle, rige traditioner. Den store Madonie naturpark danner provinsens østlige grænse. Også øen Ustica, hvor det første italienske havreservat blev oprettet, hører til Palermos provins.

Palermo er en enestående by med en lang historie, der går over 3000 år tilbage, Den ligger helt ud til vandet og har et utal af seværdigheder og kunstværker.

At rejse til Palermo

Palermo har en stor lufthavn, Falcone e Borsellino (navnene på de to forhørsdommere der blev dræbt af mafiaen) der ligger 20 km. fra byen. Der er flere gode forbindelser til Danmark som regel med en mellemlanding i en større by i midt- eller Norditalien. I sommermånederne er der direkte fly fra København.

Palermo gamle navn “Panormus” betyder bare havn. Havnen i Byen har faste færgeforbindelser til og fra Genova, Civitavecchia ved Rom og Napoli. Hvis man derfor har tiden til det, er en anden mulighed at køre i bil til Genova og tage bilen med på en af de dejlige både, hvor rejsen  faktisk minder om et krydstogt i Middelhavet.

Kun få arkæologiske fund fra de sporadiske udgravninger, der er foretaget igennem de sidste år, vidner om Palermos ældste historie. Enkelte rester af mure under kapellet i San Cataldo Kirken minder os om den puniske periode, medens den romerske tid kan spores gennem ruinerne af en adelig villa i Villa Bonnanno. Udgravninger i området, der er kendt som Castello San Pietro, har ført til fund af gravsteder og bydele, men undersøgelserne er endnu i gang.

Fra den arabiske periode er det mest betydningsfulde vidnesbyrd sproget, som er forblevet næsten uændret igennem årene. Den sicilianske dialekt er rig på arabisk indflydelse, og mange stednavne fører tilbage til islamisk oprindelse Også markedspladserne bærer præg af arabernes herredømme, ligesom monumenterne fra normannernes tid er bygget af arabiske håndværkere.