På vej op ad Etna, Siciliens store vulkan

Siciliens geografi

Sicilien er den største ø i Middelhavet (25.460 km² og derfor lidt mindre end Jylland) med mange mindre øer omkring sig: de Æoliske Øer og Ustica mod nord, de Ægadiske Øer mod vest, de Pelagiske Øer og Pantelleria mod syd. Kystlinien er ca. 1000 km lang. Mod nord er der for størstedelen klippekyst, mod syd lange sandstrande. Overfladen er utroligt vekslende, bjergkæder og bakker, frugtbare kystbælter og store flade sletter ved Catania og Marsala.
Siden 1946 er Sicilien en selvstyrende region, delt i 9 amter, med Palermo som hovedstad (ca. 700.000 indbyggere). Her samledes det første parlament i 1947. Indbyggerne er omtrent 5 millioner og de bor for det meste langs med kysten og er koncentreret i de 9 største byer.

Sicilien er meget bjergrig: Etna er det højeste bjerg på øen og samtidig Europas største vulkan. Hele området er fredet og er en stor naturpark på 58.095,00 hektar. Den altid aktive vulkan er ca. 3300 meter høj. Man kan komme næsten helt op på toppen af vulkanen og sommetider er det endda muligt at overvære udbruddene på meget nært hold. Der findes andre vulkaner på de små øer, som omgiver Sicilien: Stromboli, nord for Sicilien, er en vulkan i sig selv: her er udbruddene regelmæssige, hver 15-20 min. ca., og fiskerne arrangerer aften- og natture med deres både, så man kan opleve dem mod nattehimmelen.

Langs med nordkysten ligger de høje bjergkæder: Peloritani, Nebrodi og Madonie bjergene. Deres ofte snedækkede tinder når op til 2000 meters højde. Mod vest efter Torto floden ligger Madonie bjergene med vekslende kalkformationer, isolerede eller i grupper. De skuer ud over et landskab med lave, runde bakker. Mod øst mellem Messina og Etna findes Peloritaner bjergene, som ligner de calabriske bjerge. Mod syd, på østsiden af øen, findes lava sletter, tuf og kalksten med dybe slugter, som er opstået ved vandets konstante erosion.
Den vestlige og indre del af Sicilien er bakket med kun enkelte bjergtoppe, der rager højt op i landskabet. Denne del er tæt opdyrket med oliven- og citrustræer, vinstokke, korn og grøntsager.

Et besøg på Sicilien

Sicilien er meget større, end man som dansker umiddelbart tror, så hvis din hensigt er at  bruge en uge til dit første besøg på øen og se så mange af de mest betydningsfulde seværdigheder som muligt, vil vi tilråde dig at ankomme til Catania og afrejse fra Palermo eller omvendt. Herved undgår du for mange og lange køreture på øen.

Der er motorvej fra Catania til Palermo, fra Catania til Messina, fra Catania til Siracusa, fra Messina til Palermo, fra Palermo til Trapani og til Mazara del Vallo. Resten foregår på veje, som er mere eller mindre hurtige at komme frem på. Afsæt tid til kørslen og nyd den smukke natur i fulde drag.

Hvis du vil have nyt om vejforhold eller andre oplysninger om Sicilien, kan du klikke på den grå knap herunder for at komme i direkte kontakt til os, der bor på øen.

 

Trekking på Etna
Trekking på Etna

Sicilien har en stor national park, Pantelleria øen, 5 store naturparker, blandt disse er vulkanen Etna, og 82 fredede områder både til lands og under vandet. Øen er derfor et sandt paradis for naturelskere. Da den heller ikke endnu er blevet opdaget af masseturismen, er det muligt at foretage sig lange ture til fods eller på cykel uden at møde et menneske – alene med en overdådig natur. Forårsmånederne er ideelle til denne form for turisme. Vil du vide mere om dette emne, kan du kontakte os.