Et udvalg af dejlige retter under et mandarintræ

Kunsten at spise og drikke på Sicilien

En sød cassata med kandiseret frugt i alle regnbuens farver, eller en velsmagende portion pasta med sardiner og vild fennikel? En skive lækker ost med safran på varmt brød eller en enkel og smagfuld grillet fiskefilet, krydret med duftende olivenolie og oregano? Et glas god rødvin eller en flute med mousserende hvidvin?

En rejse til Sicilien kan meget vel udvikle sig til en enestående gastronomisk oplevelse, takket være en utrolig mængde traditionelle retter, som kan smages i restauranter og spisesteder. Denne rigdom er for det første et resultat af påvirkninger fra de mange folkeslag, fra Europa som fra Afrika, der har regeret på Sicilien. Som Giuseppe Tomasi di Lampedusa skrev i Leoparden, måske den mest kendte sicilianske (og italienske) bog, har Sicilien i de sidste 25 århundrede, båret på byrden af storslåede kulturer. Kulturer som har efterladt monumenter, kunst, levemåder, og meget andet, bl.a. kogekunsten.

Og ikke alene det: de mange forskellige folkslag har også haft deres egne planter med: figenkaktus, f. eks., som alle forbinder med Sicilien, kom først til øen i det 16. århundrede, efter opdagelsen af Amerika, hvor planten stammer fra. I Middelalderen, havde Araberne bl.a. citrusfrugter, jasmin, ris og mandler med sig, sammen med en speciel smag for meget søde kager, som stadig kan opleves i mange af øens desserter. De havde også en metode til opbevaring af sne, som de brugte til at lave is med – moderne is blev faktisk opfundet af en sicilianer, i det 17. århundrede. Han flyttede senere til Paris, og tog opskriften med sig, så han kunne servere is til byens fine aristokrater (hans cafè eksisterer i øvrigt stadigvæk, og den bærer hans navn: Cafè Procope).

Takket være de mange forskellige folkeslag og det dejlige sicilianske klima, er råvarerne også utroligt mange og varierede. En kæmpe rigdom fra både land og hav: på Sicilien dyrkes alverdens planter, der opdrættes dyr (især geder og får, men også køer, svin og sågar heste, som opavles  på Nebrodi bjergene, i de store skove) og der fiskes. Derfor vil I på øen finde det typiske landkøkken side om side med alverdens specialiteter fra havet, et „rigt“ køkken, som stammer fra de aristokratiske køkkener, hvor dygtige, franske kokke, kaldt monzù arbejdede. Ordet stammer fra det franske ord “monsieur“. Og det smager altid himmelsk!

 

Madkursus på Sicilien

Vi har flere muligheder for at arrangere  madkursus rundt omkring på Sicilien. I Catania kan du for eksempel først besøge det store livlige fiskemarked, hvor ingredienserne til det efterfølgende kursus bliver indkøbt.Dernæst kan du vælge, hvad slags mad du vil lære at lave : pizza, pasta, kager, street food eller en hel menu med tre retter mad.

 

Tomater ligger til tørre i den varme sol