Call us: +39 091543506

San Nicola bakken og det romersk-hellenistiske kvarter (Poggio San Nicola e il Quartiere ellenistico-romano)

Quartiere ellenistico romano

Dette rige arkæologiske område ligger i centrum af oldtidsbyen, og man har her fundet et stort antal monumenter, som har været kultsteder fra græsk-arkaisk tid.

Man kan især fremhæve Falaride oratoriet, mødepladsen ekklesiasterion og San Nicola kirken med tilhørende kloster (som i dag huser det Arkæologiske Museum).

Oratorio di Falaride

Falaride oratoriet, hvis navn stammer fra den første agrigentinske tyran, som her siges at have haft sit palæ, er en elegant bygning, der går tilbage til det I århundrede f. Kr. Det er delvis bygget ovenpå ekklesiasterion og ombygget af goterne. Sidstnævnte var samlingssted for indbyggerne (der kunne være ca. 3000 mennesker) men i dag står kun trinsæderne tilbage. På samme område har man også opdaget et bouleuterion (en mødeplads).
Øst herfor ligger det romersk-hellenistiske kvarter på et areal af over 10.000 m2 med rester af en vidunderlig by, som går tilbage til det V og IV århundrede f. Kr. Disse ruiner fra Timoleons og fra romersk tid er af stor betydning, og de giver rig lejlighed til at konstatere gadesystemets perfektion, de store insulae (kvarterer) og resterne af imponerende bygninger.
Beskrivelsen af dette område fortjener større plads end den, vi her kan give. Vi vil begrænse os til at nævne de vigtigste huse: Peristilie Huset (det mest interessante med mange mosaikgulve), Huset med de To Etager, Svastiker Huset (på grund af dette magiske soltegns gengivelse i mosaikkerne), Gazelle Huset, Den Abstrakte Lærers Hus og