Caltanissetta

Chiesa di San Sebastiano i Caltanissetta
Chiesa di San Sebastiano i Caltanissetta
Monumenter

Det gamle center for svovludvinding
Store kontraster er et kendetegn for det sicilianske landskab – nogle steder er det blidt og grønt, andre barskt og øde –  med det blå hav i kontrast mod sorte vulkaner og grå eller rødlige bjerge.

Gult er Caltanissettas dominerende farve: gult som kornet, som solen… og som svovlen. Udvindingen af svovl gav stor velstand til dette område og nåede et højdepunkt i begyndelsen af vort århundrede. Minerne har dog siden måttet lukke under presset fra den internationale konkurrence, og mindet om i carusi (minearbejderne) synes langt tilbage i tiden. I dag er man ved at forsøge at åbne minerne, som museer for folkemindet, og således gøre dem til turistattraktioner, sammen med de smukke slotte – f.eks i Mussomeli og Mazzarino – som vidner om områdets feudale fortid.

Lidt historie
Caltanissetta var måske den gamle by Nissa, som Thukydid omtaler. Den kan også være blevet opført af araberne på grund af tilstedeværelsen af borgen, Castello Pietrarossa, som huse og hytter klamrede sig til.

I 1086 efter normannernes erobring af byen begyndte dens feudalistiske historie, som varede ved i århundreder næsten indtil vor tidsalder.

Den er bygget på en 600 meter høj bakke, og er for størstedelen af nyere tid, dog med enkelte maleriske kvarterer og fine monumenter, som vidner om fortiden.

Il torrone fra Caltanissetta

I Caltanissetta har man i flere århundrede lavet en dejlig form for konfekt, som hedder torrone. Den spises typisk i juleperioden. Den er lavet af sukker med mandler og honning, og den er ret hård… men smager dejligt! I byen er der flere konditorier, hvor man kan købe den, og et par af de gamle producenter fra slutningen af det 19. århundrede er stadig aktive.