Abbazia di Santo Spirito

Helligånds Abbediet

Abbazia di Santo Spirito i Caltanissetta
Abbazia di Santo Spirito i Caltanissetta

En gammel normannisk kirke
Denne kirke ligger ca. 3 km fra centrum i et vidunderligt landskab, hvorfra man kan se Imera flodens dal, Pietrarossa borgen, silhouetten af byerne Enna og Calascibetta og, på særlig klare dage, også Etna i det fjerne.

Det er den ældste kirke i amtet, bygget længe før den blev indviet som kirke i 1151. Den blev opført af grev Roger og hans kone Adelasia i romansk, tidlig kristelig stil. I portalen kan man se en “Cristo Benedicente” (en velsignende Kristus), en fresko fra det 15. århundrede (af sikkerheds grunde og for at undgå at vind og vejr ødelægger den, er dette et kopi af den originale fresko, som i dag findes inde i kirken).

Kirkens indre
Lige inden for døren er der en romansk døbefond, som blev brugt til dåb ved fuld nedsænkning, som det var skik i de første kristne år indtil det 12. århundrede. Der er desuden et trækrucifiks fra det 17. århundrede og i venstre apsis over buen finder man indskriften fra kirkens indvielse.

I sakrestiet er der en original, arabisk bue, en romersk urne og et bly-krus, hvis brug blev forbudt, først i år 220 og siden definitivt af pave Leone den Fjerde i 855, på grund af metallets giftge indvirkning på vinen. Der opbevares desuden en hel del malerier af betydelig kunstnerisk værdi, udover en bærestol fra det 15. århundrede og gamle hellige tekster.