Grøntsager og andet tilbehør

Tomater, en af hovedingredienserne i det sicilianske køkken
Tomater, en af hovedingredienserne i det sicilianske køkken

Der er ingen grænser for de mange forskellige måder, hvorpå grønsager tilberedes her på Sicilien: bønner, artiskokker, svampe, oliven, tomater, løg, auberginer, blomkål bliver tillavet med de fineste aromatiske planter, dampkogte, stegte eller rå – som tilbehør eller alene. Her er nogle gode råd, når du sætter dig til bords på Sicilien: alivi cunzati (oliven med rød peber, hvidløg og oregano), milinciani ‘a parmigiana (stegte auberginer lagt sammen med tomatsovs og parmesanost), civu (artiskokker fyldt med persille og ansjoser), maccu (en mos af hestebønner, som stadig laves efter en ældgammel romersk opskrift).

Man må heller ikke glemme det meget fine sicilianske brød, som bliver sat på bordet både til frokost og middag: der er rigtig mange forskellige slags og med fantasifulde navne: semprefreschi, mafalde, muffuletti, scalette, rimacinato. En himmerigsmundfuld: bræk et stykke af brødet og tør tallerrkenen af for resterne af tomatsovs eller anden sovs efter at have spist pastaen (en såkaldt scarpetta) – i det skjulte, som alle sicilianere gør, da det ikke høre til de gode manerer.