Agrigento

Herkulestemplet i Tempeldalen i Agrigent
Herkulestemplet i Tempeldalen i Agrigent

Tempeldalen
Et så vidunderligt forår som det, der smilede os i møde her til morgen ved solopgang, har aldrig været os givet på denne jord. Concordia Templet kan lige skimtes i det yderste sydlige hjørne af et område, der er dækket af lutter grønt og blomster; mod øst står de få ruiner af Juno Templet. Resterne af de andre templer, som ikke kan ses af den, der skuer oppefra, ligger på den samme lige linie, som løber mod nord langs med kysten, en halv times vej mod stranden.”

Lidt eller intet i dette landskab har forandret sig siden Goethes rejse i april 1787, og Tempeldalen er det område i Agrigento, som er mest kendt og besunget. De monumenter, som findes her, er resterne af den gamle by Akragas, som blev grundlagt i det VI århundrede f. Kr. af udvandrere fra Gela. I løbet af 100 år blev den til den skønneste af de dødeliges byer (Pindar). Ødelagt af krigerne fra Karthago i år 406 og genopbygget af Timoleon i 340 f. Kr., gik den en ny storhedstid i møde, indtil den endelig forfaldt ved byzantinernes ankomst.

Den gamle bydel
Agrigento ligger på den sicilianske sydkyst, lige ud til det glitrende hav, som adskiller øen fra den afrikanske kyst. Den gamle, græske bydel blev forladt i det 9. århundrede efter arabernes erobring af Sicilien, og det nye bosted, der begrænsede sig til et lille område på en klippe nærved, fik navnet Gergent.

Under normannerne blev byen erklæret for sogn og udstyret med adskillige kirker. Flere palæer og monumenter blev bygget i de næste århundreder og i 1927 tog byen navnet Agrigento.

Agrigento er en af de ældste byer på Sicilien, og den smukke Tempeldal, som i 1997 blev optaget på UNESCOs liste over Menneskehedens Kulturarv, bærer vidne om den storslåede fortid. Der er også en moderne bydel, hvis historiske centrum blev grundlagt i Middelalderen.

Oplandet
Til provinsen hører også de små øer Lampedusa og Linosa, som faktisk, rent geologisk, er en del af Afrika. Som du kan se, ligger de meget tæt på Afrika og er derfor desværre mest kendt for de mange immigranter, der søger tilflugt på Lampedusa, som er den nærmeste europæiske havn, for siden at blive fordelt over det øvrige Europa.Lampedusa er dog også en dejlig ferieø og har en af de ti smukkeste strande i verden ved Isola del Coniglio, hvor skildpadden Caretta Caretta lægger sine æg i sommerperioden.

Oplandet omkring Agrigento er bakket og skråner ned mod kysten, der er kantet af lange, hvide sandstrande. Mange af disse er i dag fredet, som f.eks. Platani flodens udmunding og området omkring Torre Salsa.

Små landsbyer ligger mellem bakkerne, blandt disse Naro, med sine smukke barokke kirker, og Caltabellotta, en typisk middelalder by, med små huse og korte, krogede veje, som drejer op på toppen af et bjerg. Langs med kysten er der enkelte større havnebyer, såsom Sciacca, Licata og Porto Palo. Sicani bjergene er et smukt naturområde i den nordøstlige del af provinsen.

Grunden til at Agrigentos provins havner helt oppe i højre hjørne på kortet herunder er den, at de to små øer, Lampedusa og Linosa, også hører med til provinsen.