Palazzo Moncada

Moncada Palæet

Palazzo Moncada i Caltanissetta
Palazzo Moncada i Caltanissetta
En af salene i kunstmuseet
En af salene i kunstmuseet
Udstillingen af Michele Tripiscianos værker
Udstillingen af Michele Tripiscianos værker

En mægtig families hjem
Dette palæ ligger ved siden af Rådhuset. Det blev bygget mellem 1635 og 1638, men blev dog aldrig helt færdig.

Bygningen er en sammenfatning af siciliansk barok, med storslået monumental arkitektur og prægtige sale. På den overdådige facade er der menneske- og dyrefigurer, måske som tegn på den magt ejeren besad. Palæet, hvis imponerende mure er over to meter brede, blev bygget med sten og andet materiale fra borgen Pietrarossa og kalksten fra bjerget Gebel-Habib.

Den skumle underjordiske tunnel
Palæet blev fra 1819 i 150 år brugt som sæde for Domstolen og har derfor undergået en hel serie forandringer for at kunne tjene til dette nye formål. Der findes dog stadig en underjordisk tunnel, kaldet u trabucco, som går lige fra fængslet i palæet til capucinerklosteret. Det siges, at i disse skumle gange forsvandt alle dem, som ikke fandt nåde for ejerens øjne. I dag er det sæde for et kunstmuseum og en biograf.

Kunstmuseum og teater

Da prinsessen Maria Giovanna di Bauffremont  i 1915 købte palæet fik hun lavet en stor sal i art nuveau stil, hvor der blev spillet teater. I dag huser palæet en multiplex biograf medens nogle af de smukke gamle sale er sæde for forskellige kunstudstillinger. Der er to faste udstillinger: deb ene fortæller om familien Moncada, som var de første ejere, og den anden udstiller værker af Michele Tripisciano, en kendt billedhugger fra Caltanissetta.