Call us: +39 091543506

Naturen

Natur

Rækker af vinstokke.

De betydelige geologiske og klimatiske forskelle man kan træffe på Sicilien, selv når det drejer sig om tilgrænsende områder, har gjort, at man her kan se en flora, som går fra eksemplarer af typisk nordiske planter til de subtropiske.

Mange af disse planter, som i dag danner et karakteristisk træk ved det sicilianske landskab, blev i virkeligheden importeret af de forskellige folkeslag, der på skift dominerede Sicilien. Grækerne og fønikerne indførte vinstokken, oliven-, figen- og granatæbletræet, araberne blandt andet citron- og mandeltræet. Appelsintræet blev dyrket fra det 15 århundrede, ligesom tomater og figenkaktus, som blev importeret efter Amerikas opdagelse. Mandarintræet stammer fra det 19. århundrede.

Langs med kysterne og op til 300 meters højde finder man især citrusfrugter, oliventræer og vinranker.
På bjergenes skråninger og indtil 600 meters højde vokser den mediterranske maki, som overvejende består af buske: gyvel, lavendel, rosmarin, vilde oliventræer, dværgpalmer og andre. Der vokser også korkeg, nerier, johannesbrød og tamarisk.

Etna

Etna set fra Enna områdets frodige marker

De store skove, som dækkede hele øen er forsvundet, og der findes nu kun rester af skove på toppen af de vigtigste bjergkæder: Nebrodi, Madonie, Peloritani og Etna. Bøg, korkeg, kastanietræer og mange forskellige former for eg vokser på disse områder, hvor de sicilianske pinje- og grantræer i dag er en stor sjældenhed.

En plante, man ser over hele Sicilien, er neriebusken. Den vokser næsten vildt og findes f.eks.langs med øens fine motorveje med et væld af hvide, lyserøde eller dybrøde blomster. Også platantræer vokser side om side med planter, som er blevet indført i gammel eller nyere tid. Ud over de allerede nævnte kaktusplanter, vinranker og frugttræer vokser der agaver, palmer, ficus benjaminus, ceder, morbærtræer, eukalyptus og talrige blomsterarter.

Takket være det milde klima er der altid blomstrende buske og frodige træer. Især ugerne mellem februar og april byder på de mest fantastiske scenerier med blomstrende mandeltræer og akacier, smaragdgrønne marker og et hav af valmuer, hanekløvere, tusindfryd og morgenfruer.

Forandringer i klima og miljø plus en kritikløs udryddelse ved menneskehånd har bevirket, at der kun er få vilde dyr tilbage på øen. De store pattedyr er uddøde, såvel som størstedelen af rovdyrene, men endnu kan det dog lykkes at se eksemplarer af vildkatte, mår, mumeldyr, pindsvin, vilde harer og væsler.

Natur

Natur reservatet Cavagrande del Cassibile

Indenfor fugleverdenen finder vi ådselgribbe, pilgrimsfalke, falke, glenter, ørne, vagtler og ravne. Sicilien er i øvrigt et yndet stoppested for mange trækfugle, såsom fjordten, vadefuglen, den røde måge og skehejren.

Der findes desuden et utal af forskellige insekter og slanger, blandt andet den smukke leopardsnog.

Sicilien har en næsten uspoleret natur, og en meget avanceret naturfredningslov, som har fredet store dele af særligt spændende områder enten som naturparker eller mindre naturreservater.

Oprettelsen af naturreservatet Lo Zingaro, det første på Sicilien, i 1980 var banebrydende for en række dekreter, som i løbet af de sidste 30 år har sat sine spor på kortet over øens beskyttede områder.

I dag findes der på Sicilien fem store naturparker: (Etna, Nebrodi- Madonie-og Sicani bjergene plus Alcantara Floden) som sammenlagt er på næsten 200.000 ha. og omfatter mange af de områder, der har størst naturmæssig og landskabelig værdi.

De repræsenterer det største beskyttede område i Italien og er sammen med de 76 naturreservater, som optager ca. 150.000 ha., lig med 10% af øens samlede overflade.

Mange af disse reservater befinder sig langs med kysten eller omfatter hele øer, hvor også den rige natur under vandoverfladen beskyttes.

Øen er vitterligt et sandt naturparadis!

Naturparkerne

Parco dell’Etna

Dette er så absolut den mest interessante af alle naturparkerne og et unikt rejsemål. Parken ligger ikke langt fra Catania og blev oprettet i 1987. Den omfatter et område på 58.095,00 ha.  Etna er en utrolig aktiv vulkan og man skal derfor nøje følge reglerne, som er blevet sat for et besøg på toppen. Man kan nå op til de gamle Silvestri kratere med bil eller bus. Derfra går turen videre med svævebane. Det sidste stykke køres af små firhjulstrukne busser, som dog kun når et vist stykke op. Resten foregår til fods med obligatorisk ledsagelse af en guide. Det gør et vist indtryk at færdes på dette sidste stykke, hvor adskillige sænkninger i terrænet lader varmen fra den underliggende lava strømme op. Absolut et MUST.

Man kan også standse op ved de mange små, maleriske byer der ligger op ad skråningerne eller besøge en af de mange vingårde, der de sidste år er begyndt at fremstille en helt speciel vin. Bronte er en af de små byer, som er kendt for deres pistacietræer med meget velsmagende pistacienødder. Maletto er kendt for sine jordbær, medens den honning, der samles i Zafferano Etnea, er meget speciel. Også svampe og andre produkter fra skovene på Etna kan smages i de mange restauranter, der findes her.

Vil du bestille en tur til toppen?

 

Parco dei Nebrodi

Denne skovrige park blev oprettet i 1993 og dækker et område på ca. 50.000 ha. Det er et ideelt sted for trekking og der er flere smukke afmærkede stier, der ofte går forbi søer og kildevæld. Den ligger i Messina provinsen.

Stedet er kendt for sit lækre svinekød. Her opavler man nemlig den lille sorte Nebrodi gris, der bl. a. giver nogle af de fineste skinker og spegepølser, som kan købes i Sant’Angelo Muxaro og Floresta. Også ostene er meget fine, og det er muligt at aflægge ostefabrikanterne et besøg for at se, hvordan de laver deres fine runde oste med citron i midten eller en lille fin ostehest.

Skriv hvis du vil vide mere

 

Parco delle Madonie

Denne park, der ligger 100 km fra Palermo, blev oprettet i 1989 og dækker et område på ca. 39.000 ha. Det er et botanisk paradis da over halvdelen af de planter, der vokser på Sicilien, er repræsenteret her. Bjergene når op i 2000 mt.højde og om vinteren, når Piano Battaglia dækkes af sne, er det muligt at stå på ski  her. På milde vinterdage kan man bagefter tage ned til stranden i Cefalù og gå i vandet. Pizzo Carbonara er kendt for sine fossiler. Også her kan du besøge mange små spændende byer og restauranterne med deres lokalt fremstillede produkter er absolut værd at standse op ved.

Skriv hvis du vil vide mere