Cefalù

Lidt historie
Cefalù var beboet allerede i oldtiden, dels fordi jorden var meget frugtbar på dette område og dels på grund af stedets strategiske betydning med en imponerende klippe bag sig til beskyttelse. I det 12. århundrede udbyggede Roger den Anden stedet og gav det den byplan, som er et karakteristisk træk ved byen endnu i dag.
Denne periode efterlod et betydeligt mindesmærke, den store domkirke, der var et magtsymbol for Ruggero, som ikke alene havde den politiske, men også den religiøse magt.
Den lille by er et kendt rejsemål med mange hoteller, butikker og restauranter, plus en meget fin sandstrand.

Hvad skal du se
Katedralen blev grundlagt i 1130 af Roger den Anden, og er uden tvivl én af de smukkeste katedraler i verden, et perfekt eksempel på den romanske middelhavsstil.
Facaden domineres af de to tårne, som blev bygget til i 1240, og hvis utrolige masse er blevet mere elegant af de dobbeltsidige vinduer. Prospektet er dekoreret med en serie falske buegange, der går hen over hele fladen.
I 1472 blev en søjlegang med tredobbelte buer føjet til. Kirkerummet er treskibet med to rækker marmorsøjler og en buegang med syv buer. Midterskibets træloft er malet og er et typisk eksempel på islamisk kunst.
Apsis, korshvælvingen og de tilstødende vægge er dekoreret med guldmosaikker, hvis hovedmotiv er en enestående Kristus Pantocrator (Skaberen), et storslået eksempel på byzantinsk kunsthåndværk, og under ham sidder Jomfru Maria, profeterne og apostlene omgivet af engle. Man kan også komme op i klokketårnene, se det lille museum med kirkeskatten samt biskoppens private kapel og det lille normanniske kloster. I Cefalù kan man desuden besøge det lille Mandralisca Museum og et vaskested fra Middelalderen.