Chiesa di S. Maria dell’Ammiraglio eller la Martorana

Admiralens Hellige Maria Kirke eller la Martorana

Chiesa di Santa Maria dell'Ammiraglio eller la Martorana
Chiesa di Santa Maria dell'Ammiraglio eller la Martorana

Det skønneste værk i verden
Denne kirke blev færdigbygget takket være en gavmild donation af admiral Georg af Antiokia. En arabisk rejsende, Ibn Jubair, som så den i 1184, kaldte den “det skønneste værk, som findes i verden”. I dag fremstår kirken ikke længere i sin tidligere glans, da den har undergået en del ombygninger, der har skæmmet den oprindelige konstruktion. Det er dog alligevel én af de smukkeste religiøse bygninger i Palermo og på Sicilien.

I 1436 blev den givet til nonnerne i det nærliggende kloster “della Martorana”, som kapel, heraf dens andet navn.

I århundredenes løb undergik kirken forskellige ombygninger, derfor står kun det romanske klokketårn tilbage, som var bygget ved indgangen af den oprindelige kirke. Inde i kirken er det dog stadigt muligt at se den oprindelige grundplan, der dannede et græsk kors, og nogle af mosaikkerne (1140 – 1155) som i den grad havde slået Ibn Jubair.

Martorana frugterne
I alle de sicilianske nonneklostre var det almindeligt, at nonnerne lavede konditorkager, som de solgte ud af klosteret. Da nonnerne som oftest forpligtede sig til at leve fuldstændig adskilt fra omverdenen kunne salget kun ske gennem et vandret hjul, hvorpå kunden lagde pengene, hvorefter hjulet drejede rundt bag muren  og drejede ud igen med kagerne på. Dette skete også i Martorana klosteret, som var særlig kendt for sine marcipankager. Det, som gjorde dem specielle, var, at de var formet og farvet som frugter, så nøjagtige, at man kunne tro, at det virkelig drejede sig om appelsiner, citroner, æbler m.m.

I dag er kunsten at lave marcipanfrugter – som lokalt hedder Frutta Martorana (Martorana Frugter) – gået i arv til konditorierne. Man plejer at kunne købe dem hele året, men perioden, hvor produktionen er størst, er omkring Alle Helgens dag i november måned.