Torre ottagona

Det Ottekantede Tårn

Det ottekantede_tårn i Enna
Det ottekantede_tårn i Enna

Det gamle centrum af Sicilien
Bygget som vagtpost for den sydlige del af byen er dette tårn i dag intakt og står i ensom majestæt i byparken.

Det bliver også kaldt Frederiks Tårn, selv om historikerne ikke har kunnet fastslå dets alder med nøjagtighed.

Den mest fængslende teori går ud på, at dette var det geodætiske centrum af Sicilien. Fra toppen af det 24 meter høje tårn skulle gamle tiders astronomer, med dette centrum som udgangspunkt, have observeret øen og tegnet vejnettet. Senere menes araberne at have benyttet sig af det samme punkt, da de delte øen i tre provinser.

Den nederste del af tårnet har smalle, spidsbuede vinduer, medens første sal har to store rektangulære, udsmykkede vinduer, som stammer fra 1457. Tredie sal har ingen overdækning. Man stiger op i tårnet ad en smal vindeltrappe, som er udhugget i murens bredde (3.30 meter bred), og fra toppen kan man se et panorama uden grænser.

Siciliens navle
På tårnet ses 16 smalle åbninger. Ifølge en teori, udgør de et system, som blev brugt til at definere øens nøjagtige centrum. Otte lodrette åbninger forestiller en lige linje, som går fra nordøst til sydvest. De resterende åbninger, fordelt i to serier à fire, forestiller de to lige linjer som forbinder henholdsvis syd- og nordkyst og syd- og o østkyst. Det sted, hvor de møder hinanden, er Umbilicus Siciliae, Siciliens navle.