Fontana dell’Elefante

Elefant fontænen

Elefant fontænen i Catania
Elefant fontænen i Catania

Catanias symbolske elefant
Denne fontæne er opført af Giovan Battista Vaccarini og står midt på domkirkepladsen. Den består af en elefant i lavasten fra romersk tid og en ægyptisk granitobelisk fra Syene med hieroglyffer, der omhandler Isis kulten. I en besynderlig blanding af helligt og profant bærer elefanten obelisken på ryggen og her ovenpå findes Sankt Agathes kendetegn: korset, liljen, palmen og engletavlen.

Elefanten har, som skildpadden, ofte symbolsk betydning, som et dyr, der støtter universet, da selve kroppen har samme struktur som kosmos: fire søjler, der støtter en kugle.

Domkirkepladsen
Domkirkepladsen er en af de smukkeste i byen, og rundt om den står flere imponerende bygninger. Udover domkirken, som er viet til skytshelgeninden Agata, står her det fine rådhus – som bliver kaldt Palazzo degli Elefanti (Elefanternes Palæ) – og det flotte palæ, som engang husede præsteskolen, og i dag er blevet Stiftsmuseets prægtige sæde. I et hjørne af pladsen står en smuk fontæne med fine statuer lavet i det 19. århundrede. Vandet falder direkte ned i floden Amenano, som flyder for foden af fontænen.