Il Duomo di Siracusa

Siracusas domkirke

Siracusas domkirke
Siracusas domkirke

Domkirken over det gamle Atena tempel
Domkirken ligger ved piazza Duomo omgivet af elegante palæer i barokstil. De udgør et karakteristisk træk ved Ortigia, hvor de findes i rigt mål. Den ligger på et gammelt helligt område, og udgravninger, som er foretaget her og i de nærmeste nabokvarterer, har vist byens udvikling lige fra siculi folkets indflytning på stedet.

Det gamle tempel
Der findes et jonisk tempel, hvis rester kan ses i rådhusets kælder. Det er det eneste af sin art i den daværende græske vestlige verden.
Katedralen er et resultat af de mange ombygninger det storslåede Athena tempel undergik. Templet, som blev bygget i det 5. århundrede f.Kr., var storslået: for at man kan få en ide herom, kan det siges at portene til templet var af guld og elfenben og at Athenes våbenskjold af guld lyste fra dets top som et vartegn for de sejlende.
Omkring det 7. århundrede blev mellemrummene mellem søjlerne lukket og templet omdannet til kristen kirke – den første i den vestlige verden – og senere gjort til katedral.

Facaden
Facaden, som stammer fra det 18. århundrede, er imponerende og rig på arkitektoniske detaljer, statuer og korinthiske søjler. Den indre basilika optager det gamle tempels cella og søjlerne står endnu i dag ud fra væggen.

Kunstværkerne
Kirken besidder adskillige kunstværker, bl. a. en tavle med guldgrund, som forestiller Sankt Cosimo af Antonello da Messina i Krucifiks Kapellet; en statue af Madonna delle Neve af Gagini på alteret i venstre apsis; et pragtfuldt højalter i barokstil, hvis plade er dannet af en monolit fra én af Athene templets overlæggere.I et kapel til højre for indgangen er en sølvstatue af den hellige Lucia, Siracusas skytshelgeninde, som bringes rundt i byen ved det årlige optog den 13. december.