Domkirken i Palermo
Domkirken i Palermo

La Cattedrale

Palermos katedral

Kattedralen ovenpå moskéen
Den ligger på det ældste og helligste område i Palermo, hvor allerede fønikere, romere, byzantinere og arabere havde bygget deres kultbygninger. Da normannerne kom til magten, var deres første tanke at bygge en kristen kirke, hvor den islamiske moské lå. I 1184 rev ærkebiskoppen i Palermo, Gualtiero Offamilio, moskéen ned og påbegyndte bygningen af en ny, storslået katedral, symbol på den religiøse magt i byen.

I løbet af de næste århundreder har tilbygninger og restaureringer ændret den oprindelige bygnings udseende, men den sære, maleriske blanding af forskellige stilarter giver dog liv til et storslået, harmonisk bygningskompleks.

Facaden
Facaden står mellem høje tårne og slanke søjler og er forenet med klokketårnet foran den med to spidsbuer. En stor portal fra det 14. århundrede og tunge bronzedøre fører ind i kirken. På højre langside findes en søjlegang i gotisk-katalansk stil fra det 15 århundrede, under hvilken en rig portal kan ses, også den fra det samme århundrede. Af særlig skønhed er apsisserne, der, som de eneste, har bibeholdt de oprindelige former fra det 12. årh.

Kirkerummet
I forhold til det ydre virker kirkerummet med sine store og rene linier mærkelig koldt. Langs med væggene står marmorstatuer af helgenfigurer, og i det første og andet kapel i det højre skib findes de kongelige og kejserlige gravmæler. Her ligger bl.a. Roger den Anden, Henrik den Fjerde af Schwabien, Costance d’Hauteville og Frederik den Anden af Schwabien, alle i imponerende porfyrsarkofager.

Santa Rosalias urne
Blandt de mange kapeller skal den, der er tilegnet Santa Rosalia, nævnes, hvor resterne af Palermos skytshelgeninde hviler i en sølvurne fra 1631. Kostbare skatte opbevares i Katedralen: paramenter, alterkalk og monstranser udover smykker og broderier fundet i de kejserlige og kongelige gravmæler.