Anti-mafia bevægelsen

Protest mod mafiaens magt på Sicilien
Protest mod mafiaens magt på Sicilien

Bestil en vandretur i Palermo med en af repræsentanterne for anti-mafia bevægelsen

Modstand mod mafiaen
Der har altid været personer, der har modsat sig mafiaens aktiviteter, og har talt imod den, mange på bekostning af deres liv. Hundreder af anklagere og andre personer på Sicilien og i Italien fortjener enorm fortjeneste for deres engagement, såsom Rocco Chinnici, Carlo Alberto Dalla Chiesa, Pio La Torre, Gaetano Costa, Boris Giuliano.

Den første store retssag mod mafiaen
I 1986 startede den største retssag, der nogensinde har været anlagt mod Cosa Nostra, den såkaldte Maxi-Processo, med fængsling af flere af de store mafia bosser.

Mafiaens grusomme svar
Den 23. maj 1992 var den kendte forhørsdommer, Giovanni Falcone på vej til Palermo fra Punta Raisi lufthavn, da en eksplosion sprængte motorvejen væk under ham og dræbte ham, hans kone og tre personer af hans eskorte. Tre måneder senere mødte en anden forhørsdommer, Paolo Borsellino, den samme skæbne og blev offer for en bilbombe.

De første store antimafia bevægelser opstår
Dette gav et vældigt stød til adskillige antimafia-bevægelser, som fik stor tilslutning hos den lokale befolkning. De såkaldte Pentiti (de mafiosi der angrer og fortæller det de ved) begyndte at henvende sig til det lokale politi for at stille sig til rådighed med oplysninger om mafiaen og dens bosser, mens sociale bevægelser startede rundt omkring i Italien for at bekæmpe den apatiske mentalitet over for mafiaen, som tilsyneladende havde gjort det muligt at disse tragedier skete.

Forhørsdommerne nød den fulde opbakning fra den offentlige mening og den centrale regering i Rom. Også på Sicilien findes i dag spirende antimafia-foreninger og -organisationer, som er glade for at fortælle om deres arbejde for at bekæmpe mafiaen og for at skabe en offentlig modvilje mod mafiaens tilstedeværelse og aktivitet.

Vi foreslår her nogle ture for at lære mafiaens historie og de nye bevægelsers måder at arbejde på.