Montepellegrino og Mondello

Santa Rosalia
Santa Rosalia

Det smukkeste forbjerg i hele verden.
Wolfgang Goethe, som besøgte Palermo i slutningen af det 18. århundrede, skrev i sin erindringsbog Italienrejsen, at Monte Pellegrino er det smukkeste forbjerg i hele verden. Man kan i dag køre helt op på toppen af bjerget, som er knap 900 mt. højt, med en vidunderlig udsigt ud over  byen og havet.

Santa Rosalia, Palermos skytshelgeninde
Rosalia var en normannisk prinsesse, datter af Greven Sinibaldi af Quisquina og Monte delle Rose, som levede på Sicilien i midten af det 12. århundrede. Hun levede i rigdom og en del af tiden ved kong Roger den Andens hof, indtil hendes forældre og kongen ville gifte hende til en af af de adelige normanner. Dagen før sit bryllup så hun Jesus i spejlet og dagen efter præsenterede hun sig ved hoffet uden sine lange blonde fletninger og afslog ægteslabet. Hun trak sig tilbage i et kloster i Palermo men på grund af presset fra sine forældre, som ville se hende gift, gik hun i shjul i en grotte inde midt på Sicilien, hvor hun ifølge overleveringen levede i 12 år. I denne grotte er der en indskrift, som siger:  Jeg, Sinibaldo Rosalia, datter af Greven af Quisquina og Monte delle Rose,  besluttede at leve i denne grotte for at følge Herren Jesus Kristus. Senere tillod dronningen Margharita den. II hende at komme tilbage til Palermo, hvor hun levede sine sidste år i grotten på Monte Pellegrino.

At hun allerede blev dyrket som helgen få år efter sin død fremgår af gamle skrifter fra 1194, som i dag er opbevaret på det komunale bibliotek, men det var først i 1625, da hun befriede Palermo fra en frygtelig pest. at hun indtog pladsen som Paòermos skytshelgeninde.

Hvert år fra den 10 til den 15 juli er der store festligheder i Palermo til hendes ære og på hendes navnedag den 4. september starter en skare af pilgrimme tidligt om morgenen til fods op ad den gamle pilgrimsvej, der ender oppe ved den gamle grotte, hvorover der i dag er rejst en suggestiv kirke – et must see, når man er i byen,.

Den fine strand i Mondello
Den fine strand i Mondello

Palermos populære badestrand

Kun 8 km fra centrum af Palermo når du ud til den lille badeby Mondello, som ligger smukt for foden af Monte Pellegrino i en meget malerisk bugt.

Den lange sandstrand  bliver om sommeren hjemsøgt af et utroligt antal badende, son søger lise for den stærke varme i Juli og August. Det er muligt at leje liggestole og solparasoller, samt et lukket skab til eventuelle ejendele. Det er en fornøjelse at bade i det krystalklare vand – også når temperaturen falder om vinteren.

Der ligger en gammel meget imponerende badeanstalt fra 1912. Absolut et besøg værd. 

Den gamle badeanstalt fra 1912
Den gamle badeanstalt fra 1912