Klippestykkerne kyklopen kastede efter Odysseus i Acitrezza

Myter og helgeninder

De fleste ved, at mafiaen hører til på Sicilien. Kun få ved, at mange af de græske og romerske myter også havde deres oprindelse her. Mon du vidste at Hefaistos smedede gudernes våben i den buldrende smedje i vulkanen Etnas glødende indre eller at dødsrigets gud Hades forelskede sig i gudinden Ceres datter, Persefone og bortførte hende fra det blomstrende Sicilien til sit mørke rige?

Vi vil i dette program vise dig nogle af de steder, der er knyttet til de mange myter, som er født på Sicilien og nogle af de mange smukke monumenter på Unescos Verdensarvs liste..

Programmet, du kan læse på denne side, når du klikker på dagene, er kun et forslag, som vi kan udarbejde helt efter dine ønsker, alt efter de dage du har til rådighed. Prisen vil afhænge af, hvor mange I er, hvilke hoteller eller andre overnatningsmuligheder I vælger og hvilken bil I gerne vil leje.

PROGRAM

Ankomst til Catanias lufthavn og overnatning i Catania

Giganten Tifeos frygtelige dom
Giganten Tifeo, som havde vovet at forsøge at erobre himlen, ligger som straf presset ned under en ø som hedder Trinakria, Siciliens græske navn. Han forsøger at kæmpe sig fri, men Etna står over hans hoved og han spyr i afmægtig vrede sand og flammer ud af munden.

Etna – Hefaistos smedje
Om morgenen besøger vi Etna og ser de nu udslukte San Silvestro kratere. Det sidste stykke tager vi med kabelbanen og små firtræks busser og dernæst til fods med obligatorisk guide. Man kan ikke komme helt op til toppen og derfor ikke se den kant af krateret, hvorfra det siges at Arkimedes kastede sig ud, men vi kan tydeligt mærke varmen i undergrunden og se de dampe, som siver op gennem den golde, porøse lava. En uforglemmelig oplevelse!

I følge de græske myter var Etna ildguden Hefaistos’ smedje og her blev bl.a. Zeus’ lyn smedede.

Vinsmagning på Etna
Vi kører mod Linguaglossa, hvor vi besøger vingården Tenuta Scilio di Valle Galfina, hvor vinproduktionen op ad Etnas frodige skråninger er gået i arv fra far til søn. Scilio-familien lader os smage deres udsøgte vine, som den frugtbare lava giver en særlig smag, og serverer en let frokost.

Da kyklopen kastede klippestykker efter Odysseus
På hjemvejen til Catania passerer vi Acitrezza, hvor vi standser op ved havnen for at beundre de lavaklipper, som står op af havet. Det var dem kyklopen i vrede kastede efter den græske helt Odysseus og hans følgesvende, da de i en båd flygtede fra den grotte, hvor det enøjede uhyre havde holdt dem fanget. Vi kan endnu se klippestykkerne i havet – men kyklopen er væk.

Aci og Galateas ulykkelige kærlighedshistorie
Dette er også stedet hvor Aci e Galateas tragiske kærlighedshistorie fandt sted. Ovid fortæller i sin Metamorfoser at Galatea var en smuk nymfe, som kyklopen Polyphemus (samme kyklop som i Odysseen af Homer) var forelsket i. Også hyrden Aci så den smukke nymfe, mens han græssede sine får nær havet og blev forelsket i hende. Polyphemus, drevet af jalousi efter at have overrasket dem sammen i en hule, besluttede at dræbe Aci. Han tog en kæmpe sten fra Etna-bjerget og kastede den mod sin rival og dræbte ham. Nymfen, der havde kastet sig i havet, så den døde Aci og bad Zeus og guderne om at forvandle den elskedes blod til en flod, hvori hun kunne genfinde sin store kærlighed. Denne flod er ikke længere til at se efter Etnas mange udbrud, men klippestykkerne i havet er der stadig.

Desuden fortæller den populære legende, at den unge hyrdes krop blev splittet i ni dele, som derefter blev spredt og faldt, hvor de 9 byer opstod, der bærer ordet Aci i deres navn.

Bytur i Catania
Om eftermiddagen går vi en bytur i centrum af Catania, hvor vi ser Domkirken og Sant’Agata kapellet. Sant’Agata er Catanias skytshelgeninde og hvis I kommer i begyndelsen af februar kan I overvære den tre dage lange folkelige fest der fejrer helgeninden, en religiøs fest, som i følge Wikipedia er den tredie største i verden.
I Catania er der mulighed for shopping i via Etnea med Etnas top som baggrund.
Overnatning i Catania

Det arkæologiske område i Siracusa
Vi spiser morgenmad på hotellet. Derefter kører vi til Siracusa for at se det arkæologiske område med det græske teater, Dionysos øre og le Latomie.
Ved frokosttid tjekker vi ind på vores hotel i Siracusa og spiser frokost der.

Nymfen Arethusa og hendes kilde i Ortigia, Siracusas gamle bycenter
Om eftermiddagen: gåtur på øen Ortigia, hvor vi ser nymfen Arethusas kilde. Nymfen Arethusa i gudinden Artemis’ følge gik rundt i skovene på Peloponnes, hvor hun blev set af den unge Alpheus, der forelskede sig hovedkulds i hende. Aretusa gengældte ikke hans følelser og træt af hams tilnærmelser, bad hun Artemis om hjælp. Gudinden skjulte hende i en mørk sky og forvandlede den unge kvinde til en kilde på kysten af Ortigia.

Alfeo bad guderne om hjælp og de forvandlede ham til en flod, der strømmede fra Grækenland ned under Det Ioniske Hav for at slutte sig til den elskede kilde ved Siracusa.

Endnu i dag lever myten videre på øen Ortigia takket være kilden Fonte Aretusa, et lille vandspejl, der fortsætter ind i Porto Grande i Siracusa og en anden lille kilde med frisk vand der strømmer ind i Porto Grande i kort afstand fra Fonte Aretusa. I dag kaldes avenuen, der løber langs Fonte Aretusa, Lungomare Alfeo.

Domkirken med de antikke tempelsøjler fra Athena templet
Man bør også besøge Domkirken, som er bygget over det græske Athena tempel. Man kan endnu se de originale søjler, som står ud fra muren, og lade sig betage af dette sted hvor gudsdyrkelse har fundet sted uafbrudt de sidste 3000 år.
Aften fri. Mulighed for at spise på en af de mange små maleriske fiskerestauranter.
Overnatning i Siracusa

Morgenmad på hotellet.

Madonnastatuen som græd rigtige tårer
Inden vi forlader Siracusa besøger vi den dråbeformede kirke, der er opført efter et mirakel, hvis ry i 1953  spredte sig til hele verden. I et fattigt hjem begyndte en lille Madonna statue at græde og blev genstand for valfarter fra hele Sicilien. Tårerne og statuen blev videnskabeligt undersøgt og efter en grundig undersøgelse erklærede videnskabsmændene, at tårerne var mennesketårer og at intet kunne forklare disses fremkomst på statuen. Kirken godtog derfor miraklet og i firserne blev den nye kirke bygget hvor statuen og tårerne, som blev opsamlet, bliver bevaret.

Santa Lucia, født i Siracusa
Hvis denne tur køres i december kan man overvære den store Luciafest. Santa Lucia er Siracusas skytshelgeninde og hvert år den 13. december er der stor fest i byen, som i den anledning bl. a. huser en delegation af Luciabrude fra Sverige.

Nymfen Ciane som ville redde Persefone
Vi kører dernæst til Ciane- og Anapo-floderne. Myten om Persefone og hendes bortførelse til dødsriget er knyttet til disse to floder.
Persefone, datter af Zeus og Ceres, gudinde for vegetation og landbrug, plukkede blomster sammen med nogle nymfer ved bredden af søen Pergusa (nær Enna). Pludselig kom Hades op fra sit underjordiske rige, og da han var forelsket i pigen, besluttede han at kidnappe hende.
Det var nymfen Ciane, der reagerede ved at klamre sig fast til Hades stridsvogn i et desperat forsøg på at standse ham. Den vrede Gud slog hende med sit scepter, der forvandlede hende til en kilde af turkis vand (cyano på græsk betyder netop turkis). Den unge Anapo, der var forelsket i den smukke nymfe Ciane, bad til at også han blev forvandlet til en flod, som endnu i dag flyder sammen med Ciane, før de løber ud i Porto Grande. Det er muligt at tage en sejltur mellem de vilde papyrus, som vokser langs flodens bredder.

Den romerske villa på Unescos Verdensarvsliste
Turen går derefter til Piazza Amerina, hvor vi ser de enestående gulvmosaikker i den romerske villa. Her fortælles myterne på gulvet med et væld af mosaikker som desuden er vidnesbyrd om at bikinien ikke er en opfindelse fra 1960’erne, men allerede eksisterede i oldtiden.

Overnatning i Enna

Morgenmad på hotellet.

Hades, dødsrigets konge, bortfører Persefone som sin dronning
Vi kører til Pergusa søen, hvorfra Hades førte Persefone til de dødes rige.

Hades var en magtfuld og meget frygtet gud, fordi han var underverdenens herre, men ingen ville være dronning over et kongerige, hvor solen aldrig skinnede, og hvor man, når man først var kommet ind, ikke længere kunne komme ud.

Derfor besluttede Hades at stige op på Jorden og ikke vende tilbage, før han fandt sig en dronning. Han ankom også til Sicilien, hvor han så en gruppe smukke piger lege i vandet. Hades stoppede for at se på dem. En især: hun havde ynde og skønhed og han var sikker på, at hun var datter af en gudinde. Det var Persefone, datter af Demeter, afgrødernes gudinde. Hades udtænkte en listig plan og lod en vidunderlig blomst spire op. Persefone så denne blomst, hun aldrig havde set før. Hun forsøgte at plukke den, men da hun trak i stilken, åbnede der sig en kløft under hende. Efter et fald, der syntes uendeligt, blev Persefone grebet af magtfulde arme og ført til dødsriget. Demeter vendte tilbage til sit palads og fandt ikke sin datter. Hun ledte efter hende over hele Sicilien, men fandt ikke noget spor af Persefone.

Demeter, den sørgende mor
Demeter vandrede i mange dage og spurgte alle, hun mødte, men ingen talte af frygt for at pådrage sig underverdenens vrede. Til sidst henvendte hun sig til Helios, Solen, der ser alt alt, og som fortalte, hvad der var sket. Demeters forargelse var stor: hun ville ikke længere stige op til Olympen med de andre guder, eller høre menneskenes bønner. Hun sendte forbandelser ud over landet, som blev ufrugtbart og sterilt. Bekymret for menneskehedens skæbne sendte Zeus Hermes til Hades. Hades måtte give sig og love at Persefone kunne vende tilbage til Jorden i seks måneder, mens hun de øvrige seks måtte blive i skyggeriget.

Når Persefone vender tilbage til Jorden hvert år, tager naturen sin smukkeste kjole på: duftende blomster, frodige planter og grønne buske og træer.

I Enna ser vi bl. a. la Rocca di Cenere, en klippe hvor der i oldtiden stod et tempel for Demeter og som var et vigtigt centrum for gudsdyrkelsen på Sicilien.
I 2018 blev “den symbolske klippe Rocca di Cerere” skrevet ind på listen over den immaterielle kulturarv på Sicilien,

Tempeldalen på Unescos Verdensarvsliste
Dernæst går turen til Agrigento, hvor vi vil se den berømte tempeldal. Eftermiddagen passerer vi i Templernes dal, hvor nogle af de bedst bevarede og største græske templer stadig knejser på en højderyg med udsigt over havet.

Vi kører mod vores næste hotel i Marsala, der er kendt for sin hedvin af samme navn og som er hovedstad for vinindustrien på Sicilien. Alle de store mærker har sæde i Marsala.

Overnatning i Marsala

Morgenmad på hotellet.

Herkules og hans okser
Om formiddagen sejler vi til den lille ø Mozia. En gammel legende fortæller, at kong Erice havde stjålet de okser, Hercules, ifølge Seneca, førte med sig “fra landene i vest til landene i øst”. Han skjulte dyrene i en mørk hule, men det lykkedes Herkules at finde dem takket være en ung pige ved navn Mozia. Herkules,  der blev overordentlig taknemmelig, grundlagde en by, der bar den unge kvindes navn. Mozia var et af fønikernes hjemsteder på Sicilien, da det lå nær Kartago og var nem at forsvare. Vandstanden omkring øen er nemlig meget lav, og kun den, der kender indsejlingskanalen, kommer frelst til øen. Den har et lille museum og et meget interessant arkæologisk område

Venus templet på toppen af bjerget Erice
Eftermiddagen bruger vi i Erices snævre middelaldergader, hvor vi ser Venus-templet (den græske Afrodite) Cicero fortæller i 70 f. Kr. at der i templet i Erice stadigvæk var præstinder, som praktiserede den hellige prostitution. Templet var så helligt, at den der forbrød sig mod det, som Hamilcar, ville dø en ynkelig død. Svetonius fortæller i 54 e. Kr.at den romerske kejser Claudio ville genopbygge Venus templet i Erice med statens støtte, da det allerede dengang var faldefærdigt.

I dag er der meget få spor efter templet, men selve området er et besøg værd. Det er også her Erices kommune afholder bryllupper for dem, der ønsker det med en vidunderlig udsigt over det omkringliggende land og hav.

Erices berømte mandelkager
Besøg baren Grammatico, hvor de dejlige mandelkager, der er typiske for byen, bliver lavet.

Overnatning i Palermo

 

Morgenmad på hotellet.

Santa Rosalia, Palermos skytshelgeninde
På Monte Pellegrino (Pilgrimsbjerget) besøger vi normannerprinsessen Santa Rosalias grotte, hvor hun levede i årene mellem 1130 og 1170. Santa Rosalia er Palermos skytshelgeninde, fordi hun ifølge legenden reddede Palermo fra pesten ved at åbenbare sig i 1600-årene. Grotten bærer præg af den tilbedelse Santa Rosalia endnu i dag er genstand for. Her lægger brudene i Palermo deres brudebuket, for at bede om helgenindens beskyttelse over deres ægteskab, og hvert år fra den 10 til den 15 juli er der en stor fest i Palermo til hendes ære.

Den gamle pilgrimsvej
Er man godt gående, kan man vælge at vandre derop ad den gamle pilgrimsvej, der snor sig op af bjerget til grotten fra pladsen Largo Antonio Sellerio. Hvert år den 4 september, som er hendes religiøse festdag, vandrer i snesevis af pilgrimme op ad den gamle vej helt fra meget tidligt om morgenen – også værd at opleve.

En dukkert i Mondellos krystalklare vand
Efter Pilgrimsbjerget spadserer vi en tur langs stranden i det gamle fiskerleje Mondello, der er palermitanernes mest afholdte badestrand og et populært mål for en weekendudflugt. I fiskerlejet er der rige muligheder for at spise fiskeretter, søpindsvin og egnsspecialiteter som pane e panelle – sandwich med ’fritter’ af kikærtemel.

Eftermiddagen er fri til shopping eller til at besøge et af Palermos mange monumenter.

Du kan også vælge at blive i Mondello om aftenen og afslutte besøget med en god middag i det lille fiskerleje.

Overnatning Palermo

Morgenmad på hotellet.

Hjemrejse eller ekstra dag på egen hånd i Palermo, hvor du kan se de mange monumenter som er indskrevet på Unescos verdensarvsliste  på grund af deres smukke arabisk- normanniske arkitektur. 

Udsigten fra Venus templet på toppen af bjerget Erice
Udsigten fra Venus templet på toppen af bjerget Erice

Hvis du er interesseret i et prisforslag kan du udfylde formen herunder.