Cattedrale di Sant’Agata

Sankt Agathe Katedralen

Sankt Agathe Katedralen i Catania
Sankt Agathe Katedralen i Catania

Sankt Agathes sidste hvilested
Den blev bygget i årene mellem 1078 og 1093 ved et kildevæld, Terme Achiliane, og der er kun de tre apsisser og tværskibet tilbage af den oprindelige bygning.
Den blev genopført efter jordskælvet i 1693 med materiale, der havde tilhørt andre bygninger, som for eksempel de romerske søjler på facaden. Marmor balustraden er fra det 19. århundrede og bærer adskillige helgenstatuer og kunstfærdige krukker.

I katedralen findes Vincenzo Bellinis gravsted, ligesom også adskillige aragonesiske konger ligger begravede her.

I den højre væg findes en portal, som lukker sig over urnen, hvor Sankt Agathes relikvier og kostbarheder opbevares. Hun bliver fejret hvert år i over en måned, fra den 5 januar til den 12 februar, men det festlige højdepunkt falder den 3-4-5 februar, når urnen med helgenindens relikvier bliver ført igennem byen.

De romerske bade
Til højre for katedralens indgang ligger en trappe, som fører ned til de romerske bade, som er blevet fundet under den store bygning. Rummet indeholder flere bassiner under intakte hvælvinger. Catania er blevet genopbygget flere gange, og materialer og strukturer er ofte blevet genbrugt. Derfor er det meget almindeligt, at gamle bygninger bliver fundet under de nye.